Materiaaliopas

Tältä sivulta löydät perustiedot Kvarnberg Design -tuotteissa käytetyistä kangaslaaduista sekä niiden sertifikaateista. Käytetty kangaslaatu kerrotaan tuotteen tuotekuvauksessa.

Noudata aina tuotteen pesulapussa olevia hoito-ohjeita.

Sertifikaatit

Öko-Tex 100 on kansainvälinen tekstiilien testaus- ja sertifiointijärjestelmä. Standardi rajoittaa tiettyjen haitta-aineiksi katsottavien tekstiilikemikaalien käyttöä. Riippumattomien tutkimuslaitosten myöntämä sertifikaatti takaa, että tuotteessa ei ole terveydelle haitallisia torjunta-aine-, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä. Tuotteen koko tuotantoketju on tarkastettu. Mitä enemmän tuote joutuu kosketuksiin ihon kanssa, sitä tiukemmat vaatimukset ovat. Ökö-Tex standardi ei kuitenkaan takaa sitä, että vaate olisi valmistettu luomukankaista.

OCS-sertifikaatti kattaa aina valmistamisesta jakeluun asti, että tuote käsittää vähintään 95% luomumateriaaleja.

GOTS on maailman johtava, kansainvälinen standardi ekologisille ja eettisille tekstiileille. Sertifikaatti huomioi koko elinkaaren raaka-aineen viljelystä lopputuotteeseen ja sen kuljetukseen asti. Sertifikaattia valvoo ulkopuolinen riippumaton taho. GOTS-sertifikaatti ei salli esimerkiksi formaldehydien, kloorin tai raskasmetallien käyttöä.

GOTS kriteereissä huomioidaan lisäksi eläinten ja ihmisten hyvinvointi.. GOTS-sertifikaatin hakijan tulee täyttää tiukat vaatimukset työlainsäädäntöön liittyen, muun muassa järjestäytymisoikeus, palkka, työsopimus ja työturvallisuus. Lapsityövoima on kiellettyä.

Sertifikaatti myönnetään ainoastaan luonnonmukaisesti viljellyille luonnonkuiduille (luomu).

Materiaalit

Bambu

Bambu on hengittävä ja pehmeä tekstiili, joka on mielyttävä ihoa vasten. Bambutekstiili pysyy hajuttomana ja raikkaana. Se kerää ihon kosteuden ja haihduttaa sen pois, jonka ansiosta iho pysyy kuivana.

Lyocell

Lyocell on muuntokuitu, joka valmistetaan eukalyptuspuun selluloosakuidusta. Tunnetaan myös lyhenteellä ’ten’.

Lyocellilla on hyvä kosteudenimukyky, se ei rypisty helposti ja sillä on hyvä mitta- ja muotopysyvyys. Kankaan tuntuma on pehmeä ja se on hengittävä.

Lyocell tuotetaan ympäristöystävällisesti.

Modaali

Modaali on viskoosista johdettu selluloosapohjainen muuntokuitu. Sen mitta- ja muotopysyvyys on suhteellisen hyvä ja se ei rypisty helposti.

Pellava

Pellava on hyvin kulutusta kestävä luonnonkuitu. Pellavakangas on hengittävää, hyvin kosteutta imevää ja lämpöä johtavaa. Pellava hylkii likaa ja lika myös irtoaa kankaasta helposti, joten se on helppo pitää puhtaana. Pellava on lisäksi antibakteerinen ja allergisoimaton.

Pellava ei vaadi lainkaan keinokastelua eli sen tuotanto on ympäristöystävällistä.

Puuvilla (luomu)

Luomupuuvilla on puuvillaa, jonka tuotannossa käytetään luonnonmukaisen maanviljelyn periaatteita. Luomupuuvillan viljelyssä ei käytetä keinotekoisia lannoitteita, torjunta-aineita tai geenimuunneltuja siemeniä.

Luonnonmukainen tuotanto ylläpitää luonnon monimuotoisuutta, maaperän hedelmällisyyttä sekä edistää ympäristön ja ihmisten hyvinvointia. Luomupuuvilla on perinteistä puuvillaa vastuullisempi vaihtoehto.

Sorona

Sorona on biopohjaisista raaka-aineista valmistettu kuitu, joka on materiaalina erittäin pehmeä, kevyt, hengittävä ja nopeasti kuivuva.

Sorona-kuitua käytetään korvaamaan öljypohjaisia kuituja, kuten elastaania ja polyesteriä. Sorona on luontoystävällinen ja sen valmistus
tukee kestävää kehitystä.

Viskoosi

Viskoosi on selluloosamuuntokuitu, jonka raaka-aineina ovat yleensä erilaiset puulajit, kuten koivu, kuusi ja mänty.

Viskoosin kulutuksenkesto ja mittapysyvyys ovat kohtalaisia ja se imee hyvin kosteutta. Viskoosi on tunnultaan pehmeää ja hengittävää.